
Henüz 25 yaşındaydı. Babasını kaybettiğinde, omuzlarına yalnızca bir şirketin değil, binlerce çalışanın sorumluluğu da yüklendi. Gözde Akpınar, Betek Boya’nın tek varisi olarak, Avrupa’nın en büyük boya fabrikasının, 340 trilyon liralık cirosunun ve dev bir organizasyonun başına geçtiğinde, cesareti vardı ama tecrübesi yoktu.
Babası ona hep şöyle derdi: “Kaç kişi çalıştırıyorsan, o kadar insan akşam çorbasını içiyorsa, yüzün gülsün. Yok eğer o insanlar akşam aç kalıyorsa, sen de aç kal.”
Bu sözler, genç bir kadının kulağında yankılanırken, o da pişmek için zamana ihtiyaç duydu. Yönetimi profesyonellere devretti, kendisi ise öğrenmeye koyuldu. Yönetim kurulu üyesi olarak adım attığı şirketinde dört yıl boyunca dinledi, gözlemledi, çalıştı. 29 yaşına geldiğinde, artık hazırdı. Direksiyona geçti. Kriz ortamında cesur bir karar aldı: küçülmek yerine büyümek.
Türkiye’ye olan güveniyle yatırımlarını artırdı. Fabrika sayısını ikiye katladı, çalışan sayısını üçe çıkardı. Vergi rekortmenleri listesine adını yazdırdı. Türkiye’nin en güçlü 50 işkadını arasında yer aldı. Babasının vasiyetini unutmadı: Kazandığını toplumla paylaştı.
Kadınların iş gücüne katılımı için Aile Bakanlığı’yla “Kadın Ustalar” projesini hayata geçirdi. 15 şehirde binlerce kadına meslek eğitimi verildi, iş hayatına kazandırıldılar. Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesinin ardından, 30 televizyon kanalının reklam kuşağını eşzamanlı olarak kararttı. Ekranlar simsiyah oldu. Sadece bir cümle vardı: “Özgecan için.” Marka yoktu, logo yoktu. Bu bir ticari hamle değil, toplumsal bir çığlıktı.
Kadına yönelik şiddete karşı her projede yer aldı. “Ölümcül Yaralı” adlı uluslararası farkındalık sergisine İstanbul’da ev sahipliği yaptı. TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle yoksul kız çocukları için Bilim Kampı düzenledi.
Gözde Akpınar, milyonlarca erkeğin yapamadığını yaptı. Bir kadın olarak, bir anda her şeyi değiştirdi.
Türkiye’nin dekoratif boya ve yalıtım sistemleri alanında öncü markası Filli Boya, Japonya merkezli bir şirkete satıldı. Satış kapsamında Betek Boya ve iştiraklerine ait tüm hisseler, 1,4 milyar TL karşılığında devredildi.
Betek Boya’nın hikâyesi 30 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor. 1993 yılında Avrupa’nın en büyük boya markası Caparol ile yapılan stratejik işbirliği sonucunda Filli Boya markası doğdu. Bugün, bu marka Japonya’nın global vizyonuyla yeni bir döneme giriyor.
ORMESHA olarak, bu dönüşümün yalnızca ticari değil, kültürel bir geçiş olduğunu hatırlatıyor; Gözde Akpınar’ın iz bırakan liderliğini ve toplumsal duyarlılığını selamlıyoruz.
Yorum Yazın